18 juni 2019

Fototherapie thuis voor Bossche baby’s met geelzucht

Baby’s in de Bossche regio met geelzucht (of die bij geboorte geel zien) kunnen sinds begin dit jaar gewoon naar huis dankzij een speciale lichtgevende slaapzak die fototherapie geeft. Normaliter wordt deze fototherapie op de couveuseafdeling gegeven. De baby’tjes blijven hiervoor minimaal tot 48 uur na geboorte in het ziekenhuis. Door de speciale slaapzak kunnen ouders direct naar huis en aan de kraamtijd beginnen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch start deze pilot voor niet-prematuren.

Inmiddels zijn twaalf kinderen geholpen met fototherapie, met een gemiddelde behandeltijd van 1,5 dag. Baby Gerard was in januari de eerste die met fototherapie naar huis kon. “Het is enorm fijn dat we met zijn viertjes thuis konden zijn, en niet langer in het ziekenhuis hoefden te blijven” vinden trotse ouders David en Neus.

Op de roze wolk blijven

Het geel zien gebeurt pas op de derde of vierde dag na de geboorte, vertelt coördinerend medewerker Couveuseafdeling Sanne Scheepens. Is het bilirubinegehalte te hoog (waardoor je geel ziet), dan blijven moeder en kind minstens 48 uur in het ziekenhuis, legt Sanne uit. “Dat is best ingrijpend, want daarmee wordt de kraamtijd verstoord; je haalt mensen van hun roze wolk. Terwijl de therapie die het kindje in het ziekenhuis krijgt, heel goed thuis kan plaatsvinden. De zorg is hetzelfde.”

Thuistherapie biedt veel voordelen. Het gezin blijft bij elkaar, en de behandeling vindt plaats in de vertrouwde omgeving. Borstvoeding en dagelijkse verzorging door de kraamzorg kunnen zo gewoon doorgaan. “Dat sluit aan bij onze werk- en denkwijze, die uitgaat van family-centered care. Ook de ouders die we geholpen hebben, zijn tevreden over de mogelijkheid voor thuisbehandeling”, aldus Sanne.

Ook voor de verloskundigen is het een prettige verandering vindt kinderarts Petr Jira: “Deze ziekenhuisverplaatste zorg is fijn voor de ouders, maar ook voor de verloskundigen; zij hebben de hele zwangerschap begeleid en willen ook graag het kraambed ondersteunen.”

Een lichtgevende slaapzak

Het kindje ligt, net als in het ziekenhuis, in een lichtgevend slaapzakje. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgen ouders uitleg hoe het werkt. Eenmaal thuis neemt de prikdienst dagelijks bloed af om de bilirubinewaardes te bepalen en heeft de kinderarts contact met ouders en verloskundige over het te volgen beleid.

“Als de therapie klaar is, wordt de slaapzak eerst gecontroleerd door onze afdeling MICT (Medische Informatie en Communicatie Technologie). Periodieke controle, zoals we op de couveuseafdeling doen, volstaat niet; na elke uitleen willen we zeker zijn dat het slaapzakje nog voldoet aan onze eisen”, zegt klinisch fysicus in opleiding Teun Minkels.

“Jaarlijks volgen zo’n 150 baby’s fototherapie bij het JBZ. Een groot deel daarvan is prematuren; zij zijn opgenomen en volgen hier de therapie”, vertelt kinderarts Petr. “Thuistherapie is een welkome optie voor de ‘gewone geboortes’ met een verhoogde bilirubinewaarde en voor de ‘randprematuren’ (geboren 35-37 weken). Dat zijn er in totaal 25 tot 50 per jaar.”

Meer informatie

Op 19 juni presenteren Sanne Scheepens en Petr Jira dit onderwerp op het congres Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.