12 november 2024

Drie genomineerden Kinderverpleegkundige FIC van het jaar 2024 bekend

De drie genomineerden voor de award Kinderverpleegkundige Family Integrated Care (FIC) van het jaar 2024 zijn bekend. Het zijn Connie Meerman (Admiraal de Ruyter Ziekenhuis), Ellen van Oene (Stichting KinderThuisZorg) en Joan de Vries (Amsterdam UMC Emma Kinderziekenhuis). Binnenkort zal Stichting Kind en Ziekenhuis de winnaar bekend maken en de award uitreiken.

De jury van Kind & Ziekenhuis heeft uit alle aanmeldingen drie genomineerden gekozen. De kinderverpleegkundige met de meeste stemmen mag op een nader te bepalen datum in november de award in ontvangst nemen en zich een jaar lang Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2024 noemen.

De kinderverpleegkundigen zijn aangemeld door kinderen, ouders en/of collega’s. In de kaders hieronder een aantal (geparafraseerde) fragmenten uit de aanmeldingen die de drie genomineerden karakteriseren.

Meer informatie over de verkiezing van de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar: klik hier.

Connie Meerman – Admiraal De Ruyter Ziekenhuis

Ellen van Oene – Stichting KinderThuisZorg

Joan de Vries – Amsterdam UMC Emma Kinderziekenhuis

Connie Meerman – Admiraal De Ruyter Ziekenhuis

“Sinds 1991 is Connie werkzaam in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, inmiddels als kinderoncologieverpleegkundige. Ze neemt deel aan het shared care programma met het Prinses Màxima Centrum en werkt samen met thuiszorgorganisaties aan voortzetting van de zorg thuis.”

“Connie is het voorbeeld van hoe een kinderverpleegkundige behoort te zijn. Empathisch, professioneel, open, betrouwbaar, zorgzaam, betrokken en de spil in de zorg rondom het kind. Connie heeft een bak aan kennis en ervaring, gaat mee met de tijd en deelt dit alles graag met haar collega’s. De zorg houdt niet op bij het kind. Als geen ander ziet ze hoe belangrijk ouders en familie zijn. Connie ondersteunt en betrekt ze waar mogelijk.”

“Connie doet alles met een enorme dosis passie en liefde. Zij weet ouders het vertrouwen terug te geven en de controle te pakken waar het kan. Soms betekent het ook juist overgave en loslaten. Hoe ziek een kind ook is, Connie weet altijd een glimlach op het gezicht van het kind (en dat van de ouders) te toveren. Ze weet ook haar collega’s enorm te inspireren en de visie van family integrated care over te brengen.”

Ellen van Oene  – Stichting KinderThuisZorg

“Ellen is kinderverpleegkundige en verlies – en rouwbegeleider voor kinderen en jongeren. Sinds 2015 werkt ze bij KinderThuisZorg. Ellen is een pro-actieve verpleegkundige die denkt vanuit kind en gezin. Ze durft buiten de lijntjes te kleuren en stelt zichzelf en haar collega’s telkens de vraag:  wat is helpend voor kind en gezin?”

“Ellen laat zoveel als mogelijk de regie bij kind en gezin, zij mogen meebeslissen in de zorg. Ze neemt de tijd om in gesprek te gaan met ouders en helpt hen beslissingen te maken in de zorg voor hun kind. Ze helpt kind en gezin om opnieuw in hun kracht te gaan staan. Haar ervaring als kinderverpleegkundige en haar expertise rond rouw en verlies zijn zichtbaar en voelbaar.”

“Ellen beweegt zich voor kind en gezin echt als een spin in het web. Ze kan heel goed luisteren en houdt rekening met de behoeften en wensen van het gezin. Ellen kijkt niet alleen naar het medische stukje, maar veel breder. Ze is altijd degene die uitzoomt en naar de situatie als geheel kijkt. Zij is een hierin echt een inspiratiebron voor haar collega’s.”

Joan de Vries – Amsterdam UMC Emma Kinderziekenhuis

“Joan is een kinderverpleegkundige in hart en nieren. Haar patiënten en hun ouders zijn haar grootste inspiratiebron, zegt ze zelf.  Over haar werk op de couveuse-afdeling zegt ze: de baby vertelt mij wat hij of zij nodig heeft en wanneer het genoeg is. Door goed naar ouders te luisteren wil ze de zorg voor het gezin nog beter maken. Ouders en kind hebben recht op de allerbeste gezinsgerichte zorg, en het recht om daarin mee te doen, vindt ze.”

“Joan heeft geleerd hoe de zorg afgestemd kan worden op de ontwikkeling van de pasgeboren baby. Welke signalen geeft de baby en hoe kunnen we onze zorg daarop afstemmen? Ook heeft ze op de afdeling een innovatieve werkwijze ingevoerd om ouders vertrouwd te laten raken met de zorg voor hun kind.”

“Volgens Joan is het essentieel om ouders in hun kracht te zetten en hen zo snel mogelijk te laten deelnemen in de zorg voor hun vaak veel te vroeg geboren kind. Ouders die snel hun kind leren kennen, weten waar de kwetsbare kant van hun kind ligt. Ze ervaren minder stress, en dit leidt tot minder mentale problemen na de opname op de couveuseafdeling.”