Steun voor ouders van zorgkinderen
Ouders van zorgkinderen lopen een groot risico op overbelasting. Met de digitale ‘Zorg-Werk-Leven balanstool’ van Kind & Ziekenhuis kunnen ze het evenwicht beter bewaren of terugvinden. Gratis beschikbaar op elk gewenst moment.
Ouders van zorgkinderen moeten voor hun zorgkind en de rest van het gezin zorgen, aandacht geven aan hun partner en oh ja, ze moeten ook nog werken en aan zichzelf denken. Misschien slagen ze er wel in om te leren sondevoeding en medicijnen te geven, de kinderen op tijd naar school te brengen en gezond te eten, maar vaak zijn ze moe, onzeker, gestrest en voelen zich machteloos. Aan sport of een avondje uit komen ze vaak niet meer toe. Soms bellen ouders van zorgkinderen met hun vragen en zorgen naar Kind & Ziekenhuis. “Dan is er al zoveel gebeurd dat ze ver over de grens zijn van wat ze nog aan kunnen”, zegt psycholoog en projectmanager Eva Schmidt-Cnossen. “Eigenlijk is het dan al te laat. We vinden dat ouders het verdienen om in een veel vroeger stadium ondersteund te worden. Wanneer ze goed in hun vel zitten en hun rechten en de regels kennen, zijn ze beter in staat om beslissingen te nemen voor hun zichzelf, hun gezin en hun zorgkind.”
Ouder van een zorgkind:
“Steeds als ik er even ‘doorheen’ zit, proberen mijn vrienden mij op te vrolijken en staan ze klaar met goede raad. Dat ik ook eens tijd moet maken voor mezelf, dat ik mij af en toe eens goed moet laten verwennen. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor je kinderen zorgen. Dat is natuurlijk goedbedoeld en ik kan het niemand kwalijk nemen. Maar van binnen kook ik soms als ik zulke woorden hoor. Want hoe kun je voor jezelf zorgen, als je al geen tijd hebt om het gezin draaiende te houden?”
Voor ouders
De digitale Zorg-Werk-Leven balanstool geeft informatie en ideeën voor alle ouders van zorgkinderen, of hun kind nu diabetes of een andere chronische ziekte heeft of te vroeg geboren is. De inhoud is geïnspireerd op het Belgische Magentaproject van ervaringsdeskundige Noor Seghers. De tool geeft oefeningen en informatie waaruit ouders kunnen kiezen. De oefeningen zijn individueel zodat ook alleenstaande ouders er gemakkelijk mee aan de slag kunnen. Met het maken van een moodboard krijgen ouders inzicht in hun balans tussen werk, vrije tijd, nachtrust, gezin, zorg, vervoer en het huishouden. Ze kunnen ook inventariseren welke activiteiten ze hebben gedumpt ten koste van zichzelf en welke activiteiten ze liever vandaag dan morgen zouden dumpen of doorgeven. Stofzuigen bijvoorbeeld, strijken, of de auto wassen. Ze kunnen timemanagement leren, hun droomdag beschrijven en bedenken waar ze energie van krijgen, ervaringen van andere ouders lezen en zien in filmpjes, hun communicatieve vaardigheden in kaart brengen en ontdekken welke rechten ze eigenlijk hebben. Of tien tips lezen voor een geslaagd overleg. Hieronder een voorbeeld van een tip:
Tip 5: ‘Geef duidelijk aan wat je wilt inbrengen.’
Ze kunnen familiegesprekken oefenen, leren hoe ze met zorgprofessionals kunnen omgaan en hoe ze met hun partner over hun wensen kunnen praten. Het is te veel om op te noemen, neem zelf maar eens een kijkje op portaalkindenziekenhuis.nl
Moeder van een zorgkind:
“Wij hebben wel tijd voor elkaar. Op dinsdag is de jongste altijd heel de dag bij oma. Dan zijn wij allebei vrij. De oudste is dan op school. Die haalt oma dan op. Daarna halen we ze op en eten we bij oma. Die dinsdag is echt heilig. We gaan ook bewust af en toe overdag naar de bioscoop. Of we gaan met zijn tweeën naar de sauna.”
Visiedocument
De Zorg-Werk-Leven balanstool is gebaseerd op kwalitatief onderzoek onder ouders van een zorgkind over waar ze behoefte aan hebben en waar ze tegenaan lopen. De resultaten zijn vastgelegd in het visiedocument ‘Zorg-Werk-Leven balans in gezinnen met een Zorgkind’. Zorgprofessionals vinden in het document inzichten over wat ouders ervaren en nodig hebben en tips voor de manier waarop ze ouders kunnen ondersteunen. Omdat ouders vaak niet blijken te weten waar ze terecht kunnen voor hulp en informatie, heeft Kind & Ziekenhuis bovendien een digitale sociale kaart gemaakt. Onder kopjes als Gezin, Aandacht en tijd voor jezelf en Werk en opleiding geeft de sociale kaart informatie en verwijzingen naar overkoepelende organisaties waar ouders terechtkunnen.
Meer weten?
Zorg-Werk-Leven balanstool: portaalkindenziekenhuis.nl of meer inzicht en promo-filmpjes: kindenziekenhuis.nl/project-overzicht
Visiedocument Zorg-Werk-Leven balans: kindenziekenhuis.nl/zorg-werk-leven
Sociale kaart: kindenziekenhuis.nl/sociale-kaart
Het onderzoek, de sociale kaart en de digitale Zorg-Werk-Leven balanstool zijn tot stand gekomen met subsidie van Zorginstituut Nederland Zorginstituut Nederland en de Landelijke Vereniging van Crematoria, in samenwerking met Magenta, de katholieke Universiteit Leuven en onderzoeksbureau Curias.