13 november 2018

Een bezoekje aan het beste ziekenhuis van Nederland

REPORTAGE AD | Van de gespecialiseerde ziekenhuizen eindigt het Jeroen Bosch Ziekenhuis op nummer één in de Ziekenhuis Top 100. Doktoren en verpleegkundigen halen alles uit de kast om patiënten op hun gemak te stellen.

De 11-jarige Andres ­Valera zit rechtop in bed. Kinderarts Fons Essink hurkt naast hem. ,,Hoeveel pijn heb je nu?’’ ­Andres kijkt naar een pijnkaart met daarop links een blije ­smiley (‘geen pijn’) en rechts een huilende smiley (‘de meest denkbare pijn’). Andres keert de lineaal om en wijst 1,5 aan op een schaal van tien. ,,Het gaat dus een stuk beter dan vannacht’’, constateert dokter Essink. ,,Wat was de hoogste score die je hebt ­gegeven?’’ Andres’ vinger gaat ver naar rechts.

Terug naar de avond ervoor. ­Andres had zo’n pijn in zijn buik dat zijn ouders alarm sloegen. Per ambulance werd hij vanuit zijn woonplaats Vlijmen naar het Bossche Ziekenhuis vervoerd. Drieëneenhalve week geleden was hij in een rollercoaster terechtgekomen. Met onder meer vermoeidheidsklachten zat hij op de polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. ,,Ze schrokken zo van de röntgen­foto’s dat hij diezelfde nacht nog opgenomen is’’, blikt zijn moeder ­Esther van Wanrooij terug. ,,Wij ­weten nu bijna twee weken dat hij lymfeklierkanker heeft. Dat nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel.’’

Lees meer…