24 maart 2020

FAQ Kind & Gezin

Op deze pagina verzamelen wij informatie en het meest relevante nieuws voor FAQ Kind & Gezin over corona. Scrol naar beneden voor de diverse onderwerpen. Het meest actuele bericht staat bovenaan.

23 oktober 2020

Praten over corona met kinderen en jongeren

Hoe praat jij met kinderen en jongeren over het coronavirus? Het is nog steeds onder ons en dit zal voorlopig ook zo blijven. Sommige kinderen en jongeren raken gefrustreerd omdat de maatregelen hun vrijheid in doen en laten beperken. Andere kinderen en jongeren kunnen angstig zijn. Het is belangrijk om vragen te stellen en te luisteren. Op deze pagina vind je tips waarmee je als professional jongeren en kinderen kunt helpen die gefrustreerd raken of die angst hebben voor het coronavirus.

Lees meer…

2 oktober 2020

Vergeet kwetsbare patiënt niet bij coronavaccin

Patiëntenfederatie Nederland wil dat mensen met een beperking, chronische aandoening of een verhoogd gezondheidsrisico voorrang krijgen op een vaccin tegen corona. Ook wij zijn mede opsteller van dit manifest om gezinnen met een kind met zorgbehoefte straks weer bewegingsruimte terug te geven.

Lees ons manifest

7 juli 2020

Inflammatoir multisysteemfalen bij kinderen

Een heel klein deel van de kinderen met covid-19 wordt ernstig ziek, en het zijn niet altijd Kawasaki-achtige klachten. In The New England Journal of Medicine beschrijven Amerikaanse onderzoekers de epidemiologie en het klinische beloop van ‘MIS-C’.

Lees meer…

29 juni 2020

Je kind testen op corona? Ja of nee?

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich vanaf 1 juni 2020 laten testen. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. De test met een wattenstaafje diep in de neus en keel duurt maar kort, maar is niet prettig. Bekijk de infographic voor een juiste afweging.

Infographic ‘Je kind testen op corona?’

De infographic bevat naast de overwegingen ook tips hoe je je kind kunt voorbereiden en ondersteunen tijdens het testen.

4 juni 2020

Vragen over kinderen met longziekten en corona

Lees meer…

3 juni 2020

Conclusie RIVM: kinderen beperkte rol in verspreiding coronavirus

Het RIVM publiceerde de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen wat betreft het coronavirus. Onderzoekers volgden 54 gezinnen met een of meer coronapatiënten en concludeerden dat kinderen inderdaad geen belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het virus.

Lees meer…

27 mei 2020

Kinderen en COVID-19

Wereldwijd zijn er relatief weinig kinderen gemeld met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Ook de Nederlandse gegevens bevestigen het zo meldt het RIVM.

Lees meer…

18 mei 2020

Vraag en antwoord verkoudheidsklachten en school/kinderopvang

Vraag: Mijn kind heeft langdurig verkoudheidsklachten/hooikoorts kan hij of zij dan wel naar school/kinderopvang/sport?

Antwoord: Als het kind elk jaar hooikoorts heeft of chronisch verkouden is dan herken je de klachten. Het kind mag dan gewoon naar school. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent, houd het kind dan thuis tot de (nieuwe) klachten voorbij zijn.

Vraag: De school/kinderopvang wil mijn kind niet ontvangen omdat hij/zij langdurig verkoudheidsklachten/hooikoorts heeft. Wat moet ik doen?

Antwoord: Leg in een gesprek aan de school uit dat je de klachten herkent als chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts en dat dit voor jou een herkenbaar beeld is. Het kind kan dan gewoon naar school. Bij twijfel of als de klachten veranderen moet het kind thuisblijven tot de (nieuwe) klachten voorbij zijn of het bekende klachtenpatroon is teruggekeerd. Als het gesprek met school of kinderopvang geen resultaat oplevert, neem dan contact op met de lokale GGD. Zij geven op basis van een handreiking advies in specifieke situaties.

7 mei 2020

Vraag en antwoord van de Nederlandse vereniging van kindergeneeskunde (NVK).

Vraag: Wij ervaren op de polikliniek dat ouders van (kwetsbare) kinderen liever niet willen dat een zorgverlener binnen 1,5 meter van hun kind komt zonder een mondkapje, uit angst voor besmetting van hun kind. Hoe gaan we hiermee om?

Antwoord: Het is belangrijk hier heel duidelijk over te zijn: bij kinderen jonger dan 12 jaar hoeft geen 1,5 meter afstand in acht te worden genomen en hoeven er geen beschermingsmiddelen te worden gebruikt, ook niet bij ‘risicovolle handelingen’. Het is belangrijk dat ouders weten dat we niet op een dergelijke wens in zullen gaan. Kinderen gaan vanaf 11 mei ook weer naar school en ook de leerkracht heeft geen mondkapje op en ook daar geldt de 1,5 meter richtlijn niet. Er is voor ons geen reden om een ander beleid te voeren.

Vraag: Is er contact geweest met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) met betrekking tot de beperkte vraag naar tweedelijns kindergeneeskundige zorg?

Antwoord: Ja, we hebben hier met het NHG contact over gehad. Een deel van het probleem lag inderdaad bij de huisarts, omdat patiënten werd geadviseerd om voorlopig even niet naar het ziekenhuis te komen. De NHG heeft de huisartsen inmiddels duidelijk gemaakt dat kinderen gewoon moeten worden doorverwezen. Maar daarnaast worden in heel Nederland ook minder kinderen met luchtweginfecties gezien, ongetwijfeld als gevolg van de tijdelijke schoolsluiting.

30 april 2020

Veelgestelde vragen over corona voor ZEVMB-gezinnen

Deze Q&A zijn voortgekomen uit de samenwerking van 2CU met Wij zien je Wel en zorgprofessionals. De vragen zijn zo zorgvuldig mogelijk beantwoord en deze pagina blijft up to date met actuele informatie.

Lees meer…

23 april 2020

Zorgintensieve kinderen (0-18), corona & school

Als er weinig info is over zorgintensievekinderen (0-18) & corona, hoe beslis je dan of jouw kind naar school kan per 11 mei – of daarna? Mantelmama Vera wilde meer weten. Daarom sprak zij met Károly Illy. Voorzitter van de NVK, lid van het OMT & kinderarts.

Lees meer…

23 april 2020 – bron NVK

Kinderen kunnen het virus verspreiden
Bij kinderen maken we ons bij een besmetting van het coronavirus minder zorgen. Wel is het zo dat zij het virus kunnen verspreiden naar oudere mensen, die meer vatbaar zijn voor dit virus en hier (ernstig) ziek van kunnen worden. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en zo de oudere medemens te beschermen is isolatie van kinderen met luchtwegklachten noodzakelijk.

Hoe ziek kunnen kinderen van het coronavirus worden?
Bij kinderen verloopt een besmetting met het (nieuwe) coronavirus (SARS-CoV-2) over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten, maar worden over het algemeen niet ziek of slechts kort en niet ernstig ziek. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen (voldoende drinken, paracetamol). Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo

Mijn kind heeft een onderliggende ziekte, hoeveel risico loopt mijn kind?
Er zijn nog weinig gegevens over kinderen met chronische long- of luchtwegklachten, met een hartaandoening, met een afweerstoornis of met een ziekte waar afweeronderdrukkende medicijnen voor worden gebruikt. Uit (inter)nationale ervaringen en publicaties in de afgelopen twee maanden is echter niet gebleken dat kinderen met onderliggende ziektes vaker (of een ernstiger beloop van) het coronavirus hebben. Gezien de milde presentatie van dit virus bij kinderen in het algemeen maken wij ons niet meer zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen. Elke virusinfectie geeft bij deze kinderen een wat verhoogde kans op luchtwegklachten, maar met het coronavirus lijkt dat tot nu toe niet anders dan met andere luchtwegvirussen, dus voor uw kind waarschijnlijk vergelijkbaar met het doormaken van een heftige verkoudheid.

Kan mijn kind naar school?
Voor de meeste patiënten zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de gebruikelijke adviezen die u eerder met uw arts voor dit seizoen heeft afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft. In zeldzame situaties kan het mogelijk toch wenselijk zijn dat er een aangepast advies geldt. In die gevallen zal de behandelend kinderarts maatwerk leveren ten aanzien van het wel of niet naar school kunnen gaan. In alle andere gevallen kunnen kinderen naar school.

Noot voor ouders
• Ouders van kinderen met chronische aandoeningen moeten niet zelfstandig hun medicatie aanpassen. Hier is geen noodzaak toe.
• Ouders van kinderen met een chronische ziekte kunnen in hun werk betrokken zijn bij de zorg voor COVID-19-patiënten. Als deze ouders volgens de geldende regels goed worden beschermd, is er geen reden om niet aan het werk te gaan. Natuurlijk gelden ook de algemene richtlijnen van het RIVM, zoals handen wassen vóór het werk wordt verlaten en bij thuiskomst.

Lees meer…

30 maart 2020

Ontspringen kinderen de dans?

Bron: NtVG – Lara Harmans : Kinderen hebben vaker een mild ziektebeeld bij een COVID-19-infectie dan ouderen, en de mortaliteit ligt extreem laag in deze groep. Dat is de conclusie van een recente systematische literatuurreview in Acta Paediatrica.

Lees meer…

26 maart 2020 – geüpdatet op: 9 & 15 & 21 april

Coronavirus (COVID-19) en kinderen en adolescenten met een chronische ziekte(van Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde)

Algemeen
Bij kinderen verloopt een besmetting met het (nieuwe) coronavirus (SARS-CoV-2) over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten, maar worden over het algemeen niet ziek of slechts kort en niet ernstig ziek. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen (voldoende drinken, paracetamol). Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo ernstig verlopen dat een opname in een ziekenhuis of een IC-behandeling nodig is.
Het milde beloop bij kinderen komt waarschijnlijk doordat de ontstekingscascade die bij volwassenen tot uiteindelijk ernstige longproblemen leidt, bij kinderen nog niet ‘werkt’ (pas vanaf/na puberteit).
Er zijn maar weinig ‘harde’ gegevens over kinderen met chronische ziekten zoals longaandoeningen, hartaandoeningen of afweerstoornissen (al dan niet door afweer verlagende medicijnen) die een coronavirusinfectie doormaken. Ervaringen van kinderartsen in China en Italië zijn echter ‘geruststellend’, in die zin dat het lijkt dat kinderen met onderliggende aandoeningen en ziekten niet zieker door het coronavirus worden dan door andere virussen.

Lees hier meer over onderstaande vragen:

  • Beloop bij kinderen met afweerstoornissen
  • Beloop bij kinderen die afweer verlagende medicijnen gebruiken
  • Beloop bij kinderen met (ernstige) longaandoeningen en hartaandoeningen
  • Beloop bij kinderen na levertransplantatie en niertransplantatie
  • Beloop bij kinderen met kanker
  • Beloop bij kinderen met diabetes type 1
  • Beloop bij kinderen met stofwisselingsziekten
  • Beloop bij kinderen met epilepsie
  • Beloop bij kwetsbare kinderen, zoals kinderen met (zeer) ernstige meervoudige problematiek, kinderen met syndromen, kinderen met neurologische ziekten of met andere chronische ziekten
  • Behandeling
  • Voorkomen van een infectie met het coronavirus
  • Vanzelfsprekend gelden voor alle kinderen (met en zonder chronische ziekte) alle algemene maatregelen zoals die door het RIVM worden gedeeld.
  • Een ‘totaal sociaal isolement’ of ‘omgekeerde quarantaine’ is niet geïndiceerd, tenzij de behandelend (kinder)arts dit adviseert.

26 maart 2020

Toegang tot ziekenhuiszorg voor kinderen met aandoening/bestaande ziekte

Op dit moment zijn er geen signalen dat de acute zorg voor kinderen met (ernstige) chronische ziekten niet kan worden gewaarborgd. In Nederland hebben de SEH’s van de verschillende ziekenhuizen alsook de verpleegafdelingen juist meer dan voldoende capaciteit om deze kinderen 24/7 te kunnen ontvangen; daarnaast is op de verschillende kinder-IC’s voldoende capaciteit aanwezig mocht dat nodig zijn. Zelfs de extreme opschaling van volwassen-IC-bedden in de ziekenhuizen zal niet leiden dat de kinderen met (ernstige) chronische ziekten niet die acute zorg krijgen die zij nodig hebben. Bij vragen over de geplande zorg neem contact op met de hoofdbehandelaar van uw kind.

26 maart 2020

FAQ: Veel gestelde algemene vragen

De Rijksoverheid houdt de meest gestelde vragen bij. Bekijk meest gestelde vragen hier