17 november 2022

Hilda Rip-Mekelenkamp is Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2022

Hilda Rip-Mekelenkamp, kinderverpleegkundige in het LUMC Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), is de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2022. Directeur-bestuurder Hester Rippen maakt dit vanmiddag bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het WAKZ.

Hilda Rip-Mekelenkamp mag zich vanaf vandaag een jaar lang kinderverpleegkundige van het jaar noemen. Ze krijgt de wisseltrofee en het certificaat die bij de benoeming horen vanmiddag uitgereikt door Hester Rippen van Kind & Ziekenhuis.

Kinderverpleegkundige vh jaar - Certificaat 2022

Kinderverpleegkunde en Family Integrated Care

Bij Family Integrated Care ervaren kind en gezin de zorg als optimaal. Dat betekent onder meer dat ze gezien, gehoord en goed geïnformeerd worden. Kind en gezin zijn gelijkwaardig partner in het zorgproces en voeren zoveel mogelijk zelf de regie, waardoor ze de zorg een plek in hun leven kunnen geven – zowel binnen als buiten het ziekenhuis.

Voor zorgprofessionals is de regie delen soms nog een zoektocht. De titel Kinderverpleegkundige van het jaar is voor die verpleegkundige die Family Integrated Care wél helemaal omarmt. Hij of zij past de begrippen kind en gezin centraal, eigen regie en samen beslissen merkbaar toe in de dagelijkse praktijk. De kinderen en gezinnen die de kinderverpleegkundige ondersteunt ervaren dat ze deel uitmaken van het zorgteam.

Hilda Mekelenkamp KVP 2022

Uit drie genomineerden werd Hilda Rip-Mekelenkamp gekozen als kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2022.

Hilda past van nature de principes van Family Integrated Care toe in haar zorgverlening, maar vindt het ook belangrijk dit over te dragen aan collega’s en studenten.

Daarnaast levert Hilda ook organisatorisch een bijdrage aan Family Integrated Care in het WAKZ. Zo zette ze in 2017 de KinderAdviesRaad op en in 2016 het KinderComfortTeam voor kinderen met een levensduur verkortende of levensbedreigende ziekte. Momenteel zet ze zich in voor een OuderAdviesRaad in het WAKZ.

Verder doet Hilda promotieonderzoek naar de keuzes en (gezamenlijke) besluitvorming bij patiënten met sikkelcelanemie en thalassemie. Daarmee draagt ze bij aan de verdere ontwikkeling van Family Integrated Care in het WAKZ en het werkveld.

Volgens de jury verdient Hilda Rip-Mekelenkamp dit jaar de titel omdat zij Family Integrated Care niet alleen omarmt en toepast in de praktijk (zodat kinderen en gezinnen het ook werkelijk ervaren), maar ook omdat ze Family Integrated Care verder brengt in haar werkomgeving.

Perspectief van kind en ouders

Kind & Ziekenhuis bevordert al 45 jaar kindzorg vanuit het perspectief van het kind en de ouders. Elk jaar kunnen kinderen, ouders en collega’s die kinderverpleegkundige aanmelden die in hun ogen kinderverpleegkundige van het jaar moet worden. De jury van Kind & Ziekenhuis kiest vervolgens uit alle aanmeldingen drie genomineerden, en uiteindelijk de winnaar.

Meer informatie over de verkiezing van de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar: klik hier.

De andere 2 genomineerden

Marian Koop

Marian Koop (Marian Koop Verpleegkundige zorg)

Myriam Franco

Myriam Franco (Kempenhaeghe)

Meer over de drie genomineerden: klik hier.