22 november 2016

Tips van kids: ‘de zorg door onze ogen’. Kinderadviesraden in gesprek

Vijf ziekenhuizen volgen voorbeeld kinderadviesraad Amalia kinderziekenhuis

Op vrijdag 18 november is in het kader van de internationale dag van de rechten van het kind door Stichting Kind en Ziekenhuis samen met het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de eerste gezamenlijke werkconferentie voor alle kinderadviesraden van zorgorganisaties in Nederland georganiseerd. Prinses Laurentien is tijdens deze conferentie ook in gesprek gegaan met kinderen van de verschillende kinderadviesraden.

In 2013 startte het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis als eerste met een Kinderadviesraad. Deze Kinderadviesraad is in samenwerking met Stichting Kind en Ziekenhuis opgezet, in de hoop dat anderen dit goede voorbeeld zouden volgen Al snel kwamen uit hele land vragen over hoe je een kinderadviesraad kunt oprichten. Om deze vragen te beantwoorden is op 20 november 2015, in samenwerking met de Stichting Kind en Ziekenhuis, de werkconferentie “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” georganiseerd. Zestig zorgorganisaties waren aanwezig en hebben handvatten gekregen om aan de slag te gaan.

Ervaringen delen Inmiddels hebben vijf andere (kinder)ziekenhuizen het voorbeeld van het Amalia gevolgd: het Sophia kinderziekenhuis, het Wilhelmina kinderziekenhuis, het Beatrix ziekenhuis, het Ijsselland ziekenhuis en het Prinses Maxima Centrum. Tijdens de werkconferentie hebben de kinderadviesraden zich aan elkaar gepresenteerd en ervaringen uitgewisseld. Samen is gezocht naar overstijgende thema’s. Stichting Kind en Ziekenhuis zal het komende jaar het voortouw nemen om met deze thema’s aan de slag gaan. De top 3 gekozen door de kinderen is Privacy, Eten en Communicatie. Begin volgend jaar zal uitgebreid aan alle zorgorganisatie in Nederland een terugkoppeling plaatsvinden van deze punten. En de werkconferentie voor kinderadviesraden zal vanaf nu een jaarlijks event worden.

De boodschap die Prinses Laurentien meegaf aan de kinderen was “kinderen zijn nog steeds zuiver dus wij hebben kinderen en jongeren nodig als volwassenen.”

Dit brengt de prinses in de praktijk via het werk van haar Stichting Missing Chapters

Oprichten Kinderadviesraad

Voor alle zorgorganisaties die een kinderadviesraad op willen richten is een handreiking ‘Oprichten KinderAdviesRaad + Do’s & Don’ts ’ gemaakt. De handreiking is te downloaden via www.kindenziekenhuis.nl/kinderadviesraad

groepsfoto 5 kinderadviesraden
groepsfoto 5 kinderadviesraden