23 september 2022

Toch gratis vaccinatie tegen rotavirus voor ieder kind vanaf 2024

Vaccinatie van pasgeborenen tegen het rotavirus wordt toch opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat heeft het kabinet op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Dit betekent dat het vaccin gratis wordt aangeboden aan alle ouders van pasgeborenen, waarschijnlijk vanaf 2024. Tot die tijd moeten ouders zelf rond de 100 euro betalen voor een vaccinatie.

Het rotavirus kan bij kinderen tot 5 jaar een ontsteking van maag en darmen veroorzaken. Vooral jonge kinderen kunnen er zo ziek van worden dat ziekenhuisopname nodig is. Elk jaar is dat het geval bij ongeveer 3500 kinderen. Jaarlijks overlijden er 6 à 7 kinderen aan een rotavirusinfectie.

Minder capaciteitsproblemen

Opname van het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma kan zo’n 80 procent van de ziekenhuisopnames voorkomen. Minder ziekenhuisopnames draagt er weer toe bij dat er minder capaciteitsproblemen zijn in de ziekenhuizen, wat nu regelmatig in de wintermaanden voorkomt. Hierdoor moeten ouders vaak ver reizen om bij hun kind te zijn.

De Gezondheidsraad pleitte een jaar geleden al voor het gratis aanbieden van het vaccin aan alle pasgeborenen. In juni van dit jaar liet het kabinet nog weten dat er geen geld beschikbaar was om dit te betalen.

Alles over het rotavirus op de website van het RIVM

Naar het advies van de Gezondheidsraad over gratis vaccinatie tegen rotavirusinfectie