iSUPPORT, een beweging die zich inzet voor het welbevinden van kinderen in de zorg, lanceert vandaag de ‘Rights-based standards’ voor medische procedures bij kinderen. Deze internationale standaard beschrijft hoe medische procedures er uit zien als de belangen en rechten van het kind centraal staan. iSUPPORT roept zorgprofessionals in de hele wereld op te gaan werken volgens de standaard.
Aan de Rights-based standards is twee jaar gewerkt door iSUPPORT, een internationale groep vooraanstaande zorgprofessionals, wetenschappers, jongeren, ouders en andere professionals onder leiding van professor Lucy Bray van de Edge Hill University in het Verenigd Koninkrijk.
Ook Kind & Ziekenhuis en PROSA kenniscentrum hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de standaard. De lancering vindt vandaag plaats tijdens een bijeenkomst van het Nordic Network for Children’s rights and needs in health care in Zweden.
“We willen bereiken dat het welbevinden van kinderen en jongeren centraal staat bij iedere beslissing over een medische procedure”
Doel is dat wereldwijd de belangen en rechten van kinderen en jongeren voorop komen te staan bij medische procedures. Dat betekent onder meer het voorkomen van angst, pijn en trauma’s en het bewerkstelligen van vertrouwen. Het gaat om procedures als bloedprikken, vaccinaties, een infuus aanleggen, het toedienen van medicijnen of het maken van een CT-scan.
“Met de standaard willen we bereiken dat het lichamelijke, emotionele en psychologische welbevinden van kinderen en jongeren centraal staat bij iedere beslissing over een medische procedure”, aldus het statement van iSUPPORT bij de lancering.
Leidraad voor goede procedurele zorg
De standaard bestaat uit een set documenten die omschrijven hoe de zorg bij procedures eruit ziet als het welbevinden en de rechten van het kind centraal staan. De documenten bevatten ook oproepen, onder meer van kinderen en jongeren, om volgens de standaard te gaan werken. Zorgprofessionals kunnen de documenten gebruiken als leidraad voor het inrichten van goede, op het welbevinden van het kind gerichte procedurele zorg.
Twee van de zes Rights-based standards documenten
Nederlandse versie Rights-based standards
Kind en Ziekenhuis en PROSA Kenniscentrum gaan de komende tijd in samenwerking met iSUPPORT werken aan Nederlandse versies van de Rights-based standards-documenten.
Oproep van Katie Dixon, lid kernteam iSUPPORT:
“De rights-based standards liggen mij na aan het hart en zijn erg belangrijk voor mij. Ik heb als kind veel slecht uitgevoerde procedures ondergaan. Nu ik volwassen ben, heeft het trauma nog steeds invloed op de keuzes die ik maak in mijn leven.”
“Ik wil voorkomen dat andere kinderen meemaken wat ik heb meegemaakt en problemen krijgen als ze in de toekomst procedures ondergaan. Het mentale welbevinden van een kind moet beschermd worden, zowel voor als tijdens en na de procedure.”
Dit project zal hier hopelijk voor gaan zorgen en voorkomen dat nodeloos dwang wordt gebruikt ten behoeve van procedures bij kinderen.”
Bron: website iSUPPORT
Oproep van professor Lucy Bray, lid kernteam iSUPPORT:
“Wij dringen er bij zorgprofessionals en hun organisaties op aan om hun uiterste best te doen om vertrouwd te raken met de standaard. We hopen dat de standaard het gesprek in gang zet over de vraag hoe we kinderen het best kunnen ondersteunen voor, tijdens en na afloop van hun medische procedure.”
“Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat ieder kind een positieve ervaring heeft bij medische procedures. Bij alle klinische beslissingen moet hun belang, zowel op korte als op lange termijn, voorop staan.”
“In de afgelopen twee jaar hebben we heel veel geleerd, samen met kinderen, ouders en zorgprofessionals. De gesprekken waren soms uitdagend en gevoelig, zeker waar we het hebben over het gebruik van dwang tijdens procedures.”
“Tijdens het proces hebben kinderen en ouders er steeds voor gezorgd dat we kindgericht bleven denken en dat de standaard werkt voor alle kinderen die medische procedures ondergaan.”