16 juni 2020

Je kind testen op corona? Ja of nee?

Ondersteunende keuze-informatie voor ouders

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich vanaf 1 juni 2020 laten testen. Laat jij je kind dan zonder meer testen bij klachten? Welke afwegingen kun je maken? Ten eerste zijn kinderen geen kleine volwassenen. Hierdoor houd je met andere dingen rekening. Ten tweede is de test met een wattenstaafje diep in de neus en keel niet prettig. Ook al duurt het maar kort. Zo zijn er meer overwegingen. Stichting Kind en Ziekenhuis en Charlie Braveheart Foundation hebben vanuit hun ervaring en betrouwbare informatie overwegingen voor ouders op een rijtje gezet.

Komt jouw kind in aanmerking voor een coronatest? Het laten testen van je kind is een persoonlijke keuze met voor- en nadelen. Een test afnemen is een gezamenlijk besluit van kind, gezin en zorgprofessional. Onderstaande overwegingen kunnen helpen. Uiteraard zijn er uitzonderingen door medische noodzaak of de medische achtergrond van je kind.

Onderstaande informatie ondersteunt je bij het besluit

  • Meerwaarde test: Vraag je af wat de uitslag toevoegt. Verandert er iets in de behandeling van je kind als er corona wordt vastgesteld? Is dit niet het geval? Vraag je dan af of het testen echt nodig is.
  • Onprettig: De coronatest kan voor je kind een nare ervaring zijn. Zorg dat je weet hoe de test wordt gedaan. Bedenk hoe je kind hierop zal reageren.
  • Beschermende kleding: Testmedewerkers kunnen beschermende middelen zoals een pak, mondkapje en spatbril dragen. Dit kan kinderen een onveilig of angstig gevoel geven. Van dit gevoel kan je kind ook na de test nog last hebben.
  • Eerdere Ervaring: Bij kinderen die negatieve ervaringen in de medische zorg hebben (gehad) is het extra belangrijk om hierbij stil te staan.
  • Huisgenoten: Hebben volwassen huisgenoten klachten? Kun je hun uitslag afwachten?
  • Corona binnen gezin: Is bij andere huisgenoten corona vastgesteld? Moet je testen of kun je ervan uitgaan dat je kind corona heeft?
  • Klachten: Weeg mee hoe lang de klachten bestaan en hoe ernstig deze zijn.

Wie beslist het eigenlijk?

In de wet is vastgelegd dat een patiënt toestemming moet geven voor een behandeling. Dus ook voor een coronatest. Wat jij beslist en wat je kind beslist hangt af van de leeftijd van je kind. Hieronder de 3 leeftijdsgroepen in de wet.

  • Bij kinderen tot 12 jaar beslissen de ouders over de medische zorg. Kinderen hebben wel altijd recht op voor hen begrijpelijke informatie
  • Kinderen van 12 tot 16 jaar beslissen samen met hun ouders en moeten zelf toestemming geven voor een test
  • Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf

Langdurig neusverkouden of luchtwegproblemen?

Het kan ook zijn dat jouw kind langdurig klachten of een bestaande aandoening heeft. Je kind is langdurig neusverkouden, heeft chronische luchtwegklachten of heeft bijvoorbeeld hooikoorts of astma. Voor deze kinderen is een speciale handreiking opgesteld. Hierin staat informatie over wanneer het zinvol is om je kind te testen en wanneer dit niet hoeft. Gaat je kind naar school of de kinderopvang? Wijs ze op de handreiking langdurig neusverkouden kinderen.

Ons advies? Test je kind alleen als het echt nodig is.

Meer info?