21 augustus 2021

Bas is elke prik de baas! Filmpje voor kinderen om angsten voor de dokter / medisch handelen te overwinnen

Kinderen zijn soms bang bij de dokter. Mogelijk hebben ze eerder een nare ervaring hebben gehad. Of vinden ze spannend wat er gaat gebeuren. Soms neemt die angst het helemaal over en gaat het kind zich heel anders gedragen. Hoe leg je dan uit hoe dat komt en hoe stel je het kind gerust? Hoe kun je samen een manier zoeken om hiermee om te gaan?

Het filmpje “Bas is elke prik de baas!” helpt angst te overwinnen

Het filmpje “Bas is elke prik de baas!” helpt je hierbij. Het filmpje is ontwikkeld door Ann (kinder- & pijnverpleegkundige) en Aline (medisch pedagogisch zorgverlener) in samenwerking met Stichting Kind en Ziekenhuis. An en Aline zijn twee zorgprofessionals die veel met  zieke kinderen werken. In dit filmpje laten ze zien hoe dit werkt. In het filmpje neemt Bas het kind mee in een angstige belevenis en vertelt wat er gebeurt in zijn hersenen. Hij heeft bij angst eigenlijk veel last van ‘meneer André’ die hem meesleept in stress en onrust. Maar Bas leert manieren om de Baas te worden over ‘meneer André’. Zodoende gaat hij met een gerust hart en met vertrouwen medische situaties tegemoet.

Klik op het filmpje te bekijken:

Bas is elke prik de baas!
Voor kinderen om angsten voor de dokter / medisch handelen te overwinnen

De voorbeelden uit het filmpje van Bas werken voor veel kinderen. Elk kind is echter uniek. Het is daarom van belang dat zorgprofessionals en ouders samen met het kind kijken wat bij hem of haar past. Wil je meer weten over hoe je angstige kinderen kunt ondersteunen tijdens medische handelingen? Neem contact op met info@kindenziekenhuis.nl.