11 mei 2015

Te vroeg geboren kinderen eenduidig verzorgd en behandeld in Rotterdam

In Nederland worden 13.000 kinderen per jaar te vroeg geboren (< 37 weken), 7% van de totale hoeveelheid pasgeborenen. Een te vroeg geboren kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Het is een spannende periode voor ouders en familieleden, want hoe jonger het kind wordt geboren hoe groter de kans op complicaties, overlijden of restschade. Dit geeft stress, angst en onzekerheid. In deze fase is het belangrijk dat de zorg voor het kind optimaal verloopt met eenduidigheid in verzorging en behandeling.

Uniform werken

Rotterdamse pasgeborenen worden vanuit het Erasmus MC Sophia vaak naar het Maasstad Ziekenhuis of het Sint Franciscus Gasthuis overgeplaatst. De behandelprotocollen in deze drie ziekenhuizen verschillen, wat bij ouders nog meer onzekerheid oplevert. Er is een ander beleid in de behandeling en het gebruik van andere materialen maken het voor ouders lastiger om vertrouwen te krijgen in de nieuwe omgeving. Daarom hebben het Erasmus MC Sophia, het Maasstad Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis, die alle drie te vroeg geboren kinderen behandelen, hun handen ineen geslagen. In deze samenwerking zijn en worden protocollen en materialen geüniformeerd.

Nieuwe website

Er is een website gemaakt met o.a. een film over hoe de overplaatsing in zijn werk gaat, zodat ouders maximaal op de hoogte zijn en minder voor verassingen komen te staan. Dit alles om de opnameperiode voor kind en ouders zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De film met beelden van de drie ziekenhuizen en meer informatie vindt u op www.neonataalcentrumrotterdam.nl.

Dit is een bijdrage van het Neonataal Centrum in Rotterdam van het Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en Sint Franciscus Gasthuis