Villa Pardoes: Vakantie voor gezin met ziek kind

0
2530
Villa Pardoes

Iedereen wil af en toe een paar dagen weg, lekker op vakantie. Met een ziek en gehandicapt kind kan dat bijna niet. Daarom was de familie Groen extra blij met een gratis weekje ‘volledig ontzorgd’ ontspannen in Villa Pardoes.

Mirthe is de lieve dochter van Sarah en Matthijs Groen. Door een genetische afwijking is Mirthe blind, doof en zowel lichamelijk als geestelijk gehandicapt. Ze krijgt sondevoeding, heeft epilepsie en is sterk achter in haar ontwikkeling. In februari hebben De Groentjes, zoals ze zichzelf op hun vlog noemen, een week vakantie gehad in Villa Pardoes. Dat was een bijzondere ervaring voor het hele gezin. Sarah Groen: “We zijn weleens een weekendje weg geweest, maar een gezinsvakantie in een gewoon hotel of vakantiepark is voor ons niet meer mogelijk. Mirthe kan alleen liggend douchen en ze heeft een hoog-laagbed nodig omdat ze te zwaar wordt om in en uit bed te tillen. Dat kan vrijwel nergens, en als het wel kan is het veel te duur en moet je een jaar van tevoren inschrijven. Terwijl je met een ziek kind niet weet of je volgend jaar met vakantie kunt.”

Familie

Familie Groen met familieIn Villa Pardoes logeerden De Groentjes in een zespersoons appartement pal naast De Efteling. Sarah: “Wij zijn een gezin van drie, dus mijn broer kon de hele week bij ons blijven en mijn moeder en zusje zijn twee nachten geweest. Dat je samen dit soort dingen kunt delen als familie, is geweldig. Er is een bubbelbad en er zijn elke dag vrijblijvende activiteiten. We hebben een aangepaste boswandeling gedaan, samen een mosschilderijtje gemaakt, geverfd, en we konden elke dag via een geheime deur in- en uitlopen bij De Efteling. Dan voel je je bijzonder, je ziet mensen kijken: ‘Waar komen die nou vandaan, die hebben een eigen ingang!’

‘Het is fantastisch, we zijn er bijna sprakeloos over.’

We kregen van Villa Pardoes een speciale pas en hoefden nergens in de rij te staan. Er was een hamburgerfestijn en een pannenkoekenfestijn, er kwam een fotograaf langs die foto’s heeft gemaakt van ons gezin. Elke dag stonden vrijwilligers voor ons klaar, dat is zo mooi om te ervaren. Voor een keer waren we gewoon een gezinnetje dat geniet van een vakantie. Daar kunnen we lang op teren.”

Slak

Mirthe GroenVilla Pardoes bestaat uit twaalf vakantiewoningen rondom een ‘picknickplaats’. Het gebouw heeft de vorm van een slak op een bloem. Kinderen van vier tot twaalf jaar kunnen er veilig spelen, ouders kunnen lotgenoten ontmoeten, hun verhaal vertellen en ervaringen delen. Ieder kind komt één keer in aanmerking voor een gratis vakantie. “Ik kan het iedereen aanraden”, zegt Sarah. “Het is fantastisch, we zijn er bijna sprakeloos over.”

Meer weten over Villa Pardoes en aanmelden

Stichting Kind en Ziekenhuis door journalist Heleen Schoone

Eigen rubriek | Stichting Kind en Ziekenhuis