FAQ Kind & Gezin

0
81
FAQ Kind en Gezin

Op deze pagina verzamelen wij informatie en het meest relevante nieuws voor FAQ Kind & Gezin over corona. Scrol naar beneden voor de diverse onderwerpen. Het meest actuele bericht staat bovenaan.

30 maart 2020

Ontspringen kinderen de dans?

Bron: NtVG – Lara Harmans : Kinderen hebben vaker een mild ziektebeeld bij een COVID-19-infectie dan ouderen, en de mortaliteit ligt extreem laag in deze groep. Dat is de conclusie van een recente systematische literatuurreview in Acta Paediatrica.

Lees verder

26 maart 2020

Coronavirus (COVID-19) en kinderen en adolescenten met een chronische ziekte(van Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde)

Algemeen
Bij kinderen verloopt een besmetting met het (nieuwe) coronavirus (SARS-CoV-2) over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten, maar worden over het algemeen niet ziek of slechts kort en niet ernstig ziek. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen (voldoende drinken, paracetamol). Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo ernstig verlopen dat een opname in een ziekenhuis of een IC-behandeling nodig is.
Het milde beloop bij kinderen komt waarschijnlijk doordat de ontstekingscascade die bij volwassenen tot uiteindelijk ernstige longproblemen leidt, bij kinderen nog niet ‘werkt’ (pas vanaf/na puberteit).
Er zijn maar weinig ‘harde’ gegevens over kinderen met chronische ziekten zoals longaandoeningen, hartaandoeningen of afweerstoornissen (al dan niet door afweer verlagende medicijnen) die een coronavirusinfectie doormaken. Ervaringen van kinderartsen in China en Italië zijn echter ‘geruststellend’, in die zin dat het lijkt dat kinderen met onderliggende aandoeningen en ziekten niet zieker door het coronavirus worden dan door andere virussen.

Lees hier meer over onderstaande vragen:

 • Beloop bij kinderen met afweerstoornissen
 • Beloop bij kinderen die afweer verlagende medicijnen gebruiken
 • Beloop bij kinderen met (ernstige) longaandoeningen en hartaandoeningen
 • Beloop bij kinderen na levertransplantatie en niertransplantatie
 • Beloop bij kinderen met kanker
 • Beloop bij kinderen met diabetes type 1
 • Beloop bij kinderen met stofwisselingsziekten
 • Beloop bij kinderen met epilepsie
 • Beloop bij kwetsbare kinderen, zoals kinderen met (zeer) ernstige meervoudige problematiek, kinderen met syndromen, kinderen met neurologische ziekten of met andere chronische ziekten
 • Behandeling
 • Voorkomen van een infectie met het coronavirus
 • Vanzelfsprekend gelden voor alle kinderen (met en zonder chronische ziekte) alle algemene maatregelen zoals die door het RIVM worden gedeeld.
 • Een ‘totaal sociaal isolement’ of ‘omgekeerde quarantaine’ is niet geïndiceerd, tenzij de behandelend (kinder)arts dit adviseert.

26 maart 2020

Toegang tot ziekenhuiszorg voor kinderen met aandoening/bestaande ziekte

Op dit moment zijn er geen signalen dat de acute zorg voor kinderen met (ernstige) chronische ziekten niet kan worden gewaarborgd. In Nederland hebben de SEH’s van de verschillende ziekenhuizen alsook de verpleegafdelingen juist meer dan voldoende capaciteit om deze kinderen 24/7 te kunnen ontvangen; daarnaast is op de verschillende kinder-IC’s voldoende capaciteit aanwezig mocht dat nodig zijn. Zelfs de extreme opschaling van volwassen-IC-bedden in de ziekenhuizen zal niet leiden dat de kinderen met (ernstige) chronische ziekten niet die acute zorg krijgen die zij nodig hebben. Bij vragen over de geplande zorg neem contact op met de hoofdbehandelaar van uw kind.

[26 maart 2020]

FAQ: Veel gestelde algemene vragen

De Rijksoverheid houdt de meest gestelde vragen bij. Bekijk meest gestelde vragen hier