12 april 2017

Zieke kinderen meer kind laten zijn door 360 graden beamer

Kind zijn is één van de belangrijkste fases in het leven van een mens. Want als je geen kind hebt kunnen zijn, zie je vaak dat men later problemen krijgt, met name op emotioneel gebied. Wanneer een kind langdurig ziek wordt, kan het niet altijd kind zijn. Door onderzoeken, behandelingen en controles ontstaat een routine in het leven van het kind dat niet bij het beeld van kind zijn hoort. Hoe kun je een kind ook kind laten zijn dat langer dan een week in het ziekenhuis moet verblijven? Wij gingen opzoek naar een oplossing en kwamen uit op een interactieve 360 graden beamer.

Wij zijn Lonneke Feijten en Sanne te Focht, studenten Communicatie & Multimedia Design aan de Hogeschool van Utrecht. Voor het vak User Experience design hebben wij onderzoek gedaan aan de hand van de probleemstelling ‘heeft de inrichting/indeling van een ziekenhuiskamer negatieve invloed op het emotionele gedrag van kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven?’

De impact van het zieke kind

Wij hebben ons gericht op kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud die voor een lange periode in het ziekenhuis moeten verblijven. In ons onderzoek hebben we interviews gehouden, een enquête afgenomen en deskresearch gedaan. Stichting Kind en Ziekenhuis heeft o.a. bijgedragen aan ons onderzoek. Hierdoor kregen wij een goed beeld van het dagelijkse leven van een kind in een ziekenhuis en de impact hiervan op het kind en wat wel of niet goed voor hen is.

De animaties reageren op de bewegingen van het kind

In de loop van ons onderzoek kwamen wij erachter dat ‘het niet van het bed af kunnen of mogen’, grote invloed heeft op een kind. Voor dit probleem hebben wij een interactieve oplossing bedacht die aansluit bij de behoeftes van een kind. Namelijk een beamer die 360 graden kan projecteren en dus op alle muren van een kamer een animatie kan laten zien, naar de wensen van het kind zelf. Bijvoorbeeld een vlinder die rondvliegt of een raket die door de kamer heen zweeft. De animaties reageren op de bewegingen van het kind. Hierdoor kan het kind ontspannen, tegelijk spelen en het even laten doen vergeten in welke situatie hij/zij zich bevindt.

Kind kunnen zijn zal overal moeten kunnen, met deze oplossing zouden we een stap dichterbij kunnen zijn!

Bent u benieuwd naar ons onderzoek? Of ideeën over hoe wij de beamer in deze vorm zouden kunnen ontwikkelen? Neem dan contact op via Stichting Kind en Ziekenhuis.

Mick van 8 jaar vertelt over zijn ervaring met de 360 beamer