23 april 2020

Resultaten flitspeiling: Ouders bezorgd om uitgestelde en afgezegde afspraken, behandeling of onderzoek in de kindzorg!

Meer dan 50% van de ouders heeft te maken met het uitstellen van afspraken van hun kind in het ziekenhuis. Het overgrote deel van de ouders geeft aan dat ze zich zorgen maken over de gevolgen van uitstel van zorg. Vrijwel alle ouders van kinderen met een (chronische) aandoening maken zich ook in algemene zin zorgen over hun kind in tijden van corona! Dat blijkt uit onderzoek dat Stichting Kind en Ziekenhuis van 31 maart tot en met 21 april 2020 heeft gehouden onder 750 ouders.

In 69% van de gevallen gaf het ziekenhuis niet aan wat de gevolgen van het uitstel voor het kind zullen zijn. Bovendien kreeg meer dan 50% van de ouders geen alternatief aangeboden voor een afspraak in het ziekenhuis zoals een chat, videobellen of telefoongesprek. 40% kreeg dit aanbod wel, daarvan werd door 79% van de ouders gebruik van gemaakt. 74% was positief over de alternatieve afspraak. Bij de huisarts kreeg 30% van de ouders een alternatief aangeboden en maakte 90% daarvan gebruik. Meer dan 80% had hiermee een positieve ervaring.

Sommige ouders konden met hun zieke kind niet bij de huisarts terecht. Soms werd een dringend noodzakelijke ingreep of behandeling niet uitgevoerd, met mogelijke gevolgen voor de toekomst van het kind.

 width=Stichting Kind en Ziekenhuis roept zorgorganisaties en (kinder)artsen op om:

  • Ouders volledig in te lichten over de gevolgen van uitgestelde afspraken voor de gezondheid en toekomst van hun kind.
  • Aan te geven wanneer ouders aan de bel moeten trekken als de gezondheid van hun kind verslechtert.
  • De reguliere zorg zo snel mogelijk te hervatten, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen en bieden van alternatieve vormen.
  • Af te wegen of het toch mogelijk is beide ouders bij hun zieke kind te laten zijn, omdat dit cruciaal is voor de ontwikkeling en hechting, vooral bij baby’s. Het vermindert ook de psychosociale impact bij het kind en de ouders.
  • Voldoende beschermingsmiddelen te verstrekken aan hun ouders die thuis voor (ernstig en chronisch) zieke kinderen zorgen, evenals voor het speciaal onderwijs, verpleegkundig kinder(dag)verblijven en wooninstellingen.

Klik hier voor resultaten van het onderzoek

MEER INFORMATIE OVER CORONAVIRUS VOOR DE KINDZORG: kindenzorg.nl/coronavirus