Dankzij robot “Botje” kan Fiona meedoen op school, ook als ze ziek thuis is

0
1543
Robot _Botje_ Fiona meedoen

De 8-jarige Fiona uit Deventer kan door een spierziekte vaak niet naar school. Ze mist dan niet alleen de lessen, maar ook haar vriendjes en vriendinnetjes. Sinds dit schooljaar is dat veranderd: dankzij een hulprobotje kan Fiona toch naar school, ook als ze thuis op de bank ligt.

De hulprobot AV1 is speciaal ontwikkeld voor kinderen die door een ziekte of beperking veel moeten missen. Stichting Kind en Ziekenhuis heeft 21 van deze robotjes in beheer, dankzij een fonds. Kinderen die baat hebben bij een hulprobot kunnen hem drie maanden tot een half jaar lenen.

Ogen en oren

Als Fiona zelf niet op school kan zijn staat robot ‘Botje’ op haar plek. Met een app stuurt Fiona Botje aan. Ze ziet en hoort de klas, kan rondkijken en vragen stellen: “Dat is echt heel fijn. Anders mis ik de lessen en ook mijn vriendinnetjes. Nu zit ik toch op school, maar dan met Botje”.

Lees meer over Fiona en de robot ‘Botje’en bekijk de video via deze link! 

Naar schatting zijn er ruim 19.000 kinderen met een langdurige ziekte in Nederland. Zij missen hierdoor vaak (buiten-)schoolse activiteiten en de sociale contacten met vrienden. Het Noorse bedrijf No Isolation bedacht hiervoor een hulpmiddel, de AV1; een robot die kan fungeren als de ‘ogen, oren en stem’ van het kind. De AV1 robot is niet voor iedereen bereikbaar en daarom stellen de Vodafone Foundation en Stichting Kind en Ziekenhuis 21 AV1 robots gratis beschikbaar aan zieke kinderen.

Meer info of Robot lenen?

  • Kind en gezin kunnen een Robot aanvragen via onze website www.mijn-bondgenoot.nl
  • Voor meer informatie die niet op de website staat of als je (zorg)professionals bent kan je mailen aan robot@kindenziekenhuis.nl of bellen naar 085 020 12 65