‘Praten over ziek zijn’ een praatpakket voor gezinnen

0
1672
Familiegesprekken praten over ziek zijn

Er zijn momenten waarop je leven anders wordt. Wanneer iemand in je familie ziek wordt, verandert je leven. Een ziekte bepaalt soms wat wel en niet kan en verandert verhoudingen binnen een gezin. Voor deze momenten ontwierp het ontwerpbureau Muzus diverse ‘familiegesprekken’: praatpakketten om na te denken over later en hier vrijblijvend met elkaar over te praten. Om verwachtingen en ideeën bespreekbaar te maken en naar boven te brengen wat voor iedereen belangrijk is. Er zijn drie praatpakketten beschikbaar om te praten over ziekte: voor jonge kinderen, pubers en partners. Daarnaast ontwikkelde Muzus ook nog drie praatpakketten om mensen voor te bereiden op mantelzorg, als mantelzorger of hulpbehoevende, als er nog niks aan de hand is maar ook als het moment dichterbij komt.

Praten over ziek zijnEén van de praatpakketten, ‘Praten over ziek zijn’, is ontwikkeld voor gezinnen met jonge kinderen. Het hele gezinsleven staat op z’n kop als er iemand ziek is. Het is moeilijk voor jezelf, maar ook voor je kinderen. En hierover praten gaat niet altijd vanzelf. Wat vertel je? Durft jouw kind te vragen of papa, mama, broer of zus weer beter wordt? In dit praatpakket ontdekt Rizzo uit de ruimte samen met het gezin hoe er omgegaan wordt met ziekte. Het kan als ouder moeilijk zijn om met je kind een gesprek te beginnen over ziekte en het karakter Rizzo helpt hierbij en bekijkt het vanuit een ander perspectief. Daarnaast zijn er tips toegevoegd voor ouders over praten met je kind.

‘Beep beep!’ Hoi, ik ben Rizzo het ruimtewezentje! Ik kom van een planeet hier héél ver vandaan. Ik ben op aarde geland om mensen te helpen, door goed naar mensen te luisteren en van ze te leren. Ik heb gehoord dat er in jullie gezin iemand ziek is. En dat het voor jullie allemaal soms best moeilijk is om daarover te praten. Ik heb zelf geen familie en weet dus niet hoe het is om een papa, mama, broer of zus te hebben. Wat is een familie en hoe praten mensen met elkaar? Hoe is het als iemand in je gezin ziek is? Ik wil jullie graag helpen. Daarvoor heb ik een aantal leuke opdrachten om over elkaar te leren. Kies wat jij leuk vindt om te doen!

Voor tieners ontwierp Muzus, samen met de TU Delft, het praatpakket ‘Opgelucht staat netjes’. Het is belangrijk dat je als tiener met iemand kan praten als iemand in je familie ziek is. Maar hoe begin je? Of hoe vraag je hiernaar? Dit dobbelspel breekt het ijs, stelt de moeilijke vragen en daagt tieners uit. Ze spelen het spel met wie zij willen, ouders, broer of zus, of juist een vriend of vriendin. Je leert met dit spel meer over elkaars thuissituatie binnen zes onderwerpen. Binnen elke categorie horen meerdere vragenvuren en iedereen doet gelijkwaardig mee. De één kan eens goed raak vragen, maar je komt er zelf ook niet zomaar vanaf. #eerlijkdelen.

‘Praten over ziek zijn’ en ‘Opgelucht staat netjes’ zijn ontwikkeld in co-creatie met professionals en gezinnen die het zelf hebben meegemaakt, in opdracht van Naasten in Beeld. Voor meer informatie over of het aanvragen van deze en de andere praatpakketten kijk je op familiegesprekken.nl.